Cato Fluitsma is kleinkunstenaar en treedt bij verschillende gelegenheden op met verschillende repertoires. Yes The Void interviewde haar over haar lied ‘Ons grootkapitaal’.

Wat is het verhaal achter dit lied?

Ik schreef het in 2018, feitelijk op verzoek van Hay Schoolmeesters, destijds bewoner van woon- en werkgemeenschap ADM in Amsterdam. Dat is gekraakt gebied op het voormalige terrein van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij in het Westelijk Havengebied. Op de ADM leefden ongeveer 125 kunstenaars, vakmensen, vrijdenkers, en zij organiseerden hier heel veel culturele evenementen en activiteiten. Ik heb er best veel opgetreden. Het was een hechte gemeenschap, waar ook met respect voor de omliggende natuur werd samengeleefd.

In 2018 werd bepaald dat het terrein moest worden ontruimd vanwege het bestemmingsplan. Op 12 juli 2018 was er gelegenheid tot inspraak in de gemeenteraad en Hay Schoolmeesters gaf aan dat ik dat ook mocht zingen. Toen heb ik in twee dagen tijd dit lied geschreven en ten gehore gebracht in de gemeenteraad. Dat was wel spannend, want het is niet gebruikelijk om het zo te doen. De (mede-) krakers zongen aan het slot gelukkig mee, de gemeenteraadsleden bleven strak voor zich uit kijken.

Uiteindelijk heeft het niet mogen baten. Rond kerstmis 2018 werd tot ontruiming besloten en in januari 2019 is het terrein ook daadwerkelijk ontruimd. Dat ging helaas niet vreedzaam. De woonwagens stonden in een rij om het terrein te verlaten, maar waren nog in afwachting van een uitspraak van de rechter. Door provocaties over en weer is uiteindelijk, na de definitieve uitspraak van de rechter, een knokploeg het terrein opgekomen en toen is alles vernield. Heel treurig. Met de ADM is mooi cultureel erfgoed verloren gegaan.

Maar dit lied heeft wel zijn waarde.

Jazeker. Het was altijd al een achterhoedegevecht, maar ik ben blij dat ik met dit lied stem heb kunnen geven aan het sentiment en de motivatie van de krakers. Ik voer het nog regelmatig uit, het past ook op andere situaties. Het zijn in feite ook meer filosofische vragen die het lied opwerpt: van wie is de vogel in de boom? In dat verband is het eigenlijk bizar om over bezit te praten. Mijn lied neemt het op voor de waarden die zich niet in geld laten uitdrukken.

Ons grootkapitaal

Van wie is de vogel in de boom
Van wie is de engel in de droom
Van wie is de ruimte die wij vragen

Van wie zijn de woorden die wij spreken
Van wie is het hart waarmee wij wreken
Van wie is de stad die wordt bezongen

Van wie is de klank in de muziek
Het slimme spel der politiek
En de creaties van de freak
Van wie is de kunst die wij verstaan
De kunst die wij verstaan

Van wie zijn de mensen die ons vinden
Van wie zijn de regels die ons binden
Van wie zijn de vuren die wij branden

Van wie is de angst voor het tekort
Van wie de rotzooi op ons bord
Van wie is de ochtend in de haven

Van wie is de kracht der poëzie
De gekte van het groot genie
De vreugde van de fantasie
Van wie is de kunst die wij verstaan
De kunst die wij verstaan

Ons grootkapitaal… Ons grootkapitaal… 

Van wie is de klank in de muziek
Het slimme spel der politiek
En de creaties van de freak
Van wie? Van wie? Van wie? Van wie?

Van wie is de kracht der poëzie
De gekte van het groot genie
De vreugde van de fantasie
Van wie is de kunst die wij verstaan
De kunst die wij verstaan

Ons grootkapitaal… Ons grootkapitaal… 

- Cato Fluitsma